Pleegzorg

In 2019 is Hoogstraten Pleegzorggemeente geworden. Wij willen pleegzorg beter bekend maken, en ook pleegkinderen, pleeggasten en pleeggezinnen mee ondersteunen.

Wat houdt pleegzorg in?

Wist je dat er vandaag meer dan 5.300 pleeggezinnen zijn in Vlaanderen? Ook dicht bij ons zijn er kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking die het moeilijk hebben. Vaak omdat hun ouders voor korte of lange tijd niet voor hen kunnen zorgen. Pleeggezinnen geven hen een nieuwe thuis.
Pleegzorg bestaat in veel verschillende vormen. Als pleeggezin kan je niet alleen kinderen of jongeren opvangen. Ook pleeggasten, volwassenen met een beperking en/of een psychische problematiek, kunnen terecht bij gastgezinnen. Een pleegkind of pleeggast kan vele jaren in je gezin wonen. Maar je kunt er ook voor kiezen om een pleegkind of pleeggast enkel in het weekend op te vangen, of tijdens de vakanties.
Je kan zelfs pleeggezin worden van een kind dat je al kent. Bijvoorbeeld een kind dat een tijdje wordt opgevangen door oma en opa of door een bevriende buur. Als erkend pleeggezin krijg je immers ondersteuning van een pleegzorgbegeleider.

Zelf pleeggezin of gastgezin worden?

Er is nog een groot tekort. Of je nu holebi of hetero bent, getrouwd, single of een nieuw samengesteld gezin, zelf kinderen hebt of niet … iedereen met een hart voor kwetsbare kinderen of volwassenen kan zich opgeven als kandidaat-pleeggezin of gastgezin. Je volgt een voorbereidingstraject en gaat op zoek naar de vorm van pleegzorg die het best bij je past.

Wil je meer weten over pleegzorg? Meer info vind je bij de dienst Pleegzorg.
Er worden ook geregeld informatieavonden over pleegzorg georganiseerd in onze provincie. Hier vind je de kalender.