Opvoedingsondersteuning

Opvoedingsondersteuning heeft als doel om ouders steun te bieden bij het opvoeden van kinderen en jongeren. Tal van onderwerpen kunnen aan bod komen, bv. slapen en slaapmoeilijkheden, bedplassen en zindelijkheid, straffen en belonen, liegen, seksuele en relationele opvoeding, zakgeld, enzovoort. Deze gesprekken kunnen op de diensten zelf plaatsvinden, maar er is ook de mogelijkheid tot begeleiding bij u thuis.

Waar kan u in Hoogstraten terecht voor advies of thuisbegeleiding?

Kind en Gezin (voor kinderen tot 3 jaar)

Ouders met kinderen tot drie jaar kunnen met hun eigen verhaal en vragen over opvoeding terecht op het spreekuur opvoedingsondersteuning. U kan uw situatie bespreken met een medewerker van Kind en Gezin die geschoold is in pedagogisch advies. Dit kan in één gesprek of in enkele gesprekken van ongeveer een uur. Hij of zij kan samen met u op zoek gaan en u op weg helpen. Zo’n spreekuur kan een hele hulp zijn.

Wil u meer informatie over het spreekuur opvoedingsondersteuning of wil u meteen een afspraak maken? Neem dan contact op met Kind en Gezin: tel. 078 150 100.

Meer info: website Kind en Gezin

De Opvoedingswinkel

In de Opvoedingswinkel kan u terecht voor informatie en advies. We bieden ook pedagogische adviesgesprekken aan (maximum 5 gesprekken) en we gaan samen op zoek naar antwoorden op uw vragen. Wij geven ook vormingen en lezingen. Onze dienstverlening is anoniem en gratis.

Meer info: website Opvoedingswinkel

CKG Lentekind (Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning)

CKG Lentekind biedt verschillende vormen van opvoedingsondersteuning aan. Dit zowel in het CKG zelf als bij u thuis:

Thuisbegeleiding
Bij het gezin thuis bekijken we wat er nodig en haalbaar is. Minstens 1 keer per week komen ze langs. En dat voor maximum 6 maanden.

Groepstraining
Training positief en verbindend opvoeden voor ouders (of andere opvoeders) met kinderen tussen twee en tien jaar. Deze training bestaat uit zes sessies die doorgaan ’s avonds van 19.30u tot 21.30u.

Okido
– Voor kindjes tot 4 jaar met de ouder(s): begeleiding met opvang op 1 of 2 dagen per week in het CKG te Beerse-Vlimmeren.
– Kinderen van 0 tot 12 jaar: het kind verblijft een periode in het CKG + gezinsbegeleiding.

Meer info: website CKG Lentekind 

Interessante websites over opvoeden

Ook via het internet kan u heel wat interessante informatie en tips vinden over opvoeden en opvoedingsondersteuning.

Groeimee.be  
Groeimee.be is een website over opvoeden. U vindt er opvoedinformatie in dossiers en in filmpjes. In het opvoed-EHBO kan u per levensfase van uw kind antwoorden vinden op vragen die vaak gesteld worden.

Gezondopvoeden.be  
Gezondopvoeden.be biedt informatie aan ouders die hun kinderen (van 2 tot 18 jaar) gezond willen opvoeden. Thema’s zijn onder meer een gezonde omgeving, bewegen, voeding en eetgewoontes, tabak en alcohol, …

Lumi.be  (voor alle vragen over gender en seksuele voorkeur)
De opvoeding van gendervariante kinderen kan ouders voor een aantal vragen en problemen plaatsen. Bijvoorbeeld: “Hoe creëer ik een veilige sfeer voor de coming-out van mijn kind?”
Lumi biedt informatie en ondersteuning.